čtvrtek 19. září 2013
Podzimní plackobraní!
Každý podzim venku pečeme dědečkovy placky zvané osuchy!Dědeček měl 6 bratrů a měli bídu.Mamka jim pekla tyto osuchy.Je to recept přes 100let starý:
1kg brambor, 3lžíce hl. mouky, šp soli.
Postup:
brambory oškrábeme a nastrouháme, osolíme a přidáme mouku aby vzniklo těsto jak ho známe...musíme mít hodně horkou litinovou plotýnku a na ni lžíci klademe placky,rozestřeme do kulata.Pečeme až je povrch suchý pak obrátíme špachtlí na druhou stranu! Na upečené osuchy dáme špalíček másla a svineme! Můžeme také místo másla vysmažit anglickou slaninu a polít!!!Je to veliká mňamka!!!! Pro dnešek jen tato chuťovka:-)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Mniam, mniam narobiłaś mi smaku :-)
OdpovědětVymazatDodatkowo cieplej mi się zrobiło dzięki Twoim zdjęciom, bo u mnie w biurze zimno a za oknem deszcz.
Buziaki!
Jen malá chuťovka ?! U pohledu na fotky slintám jako bernardýn :-) !
OdpovědětVymazatTakhle na sucho je pekla mamka:-))
OdpovědětVymazatTak to teda je mňamka!!! Robím ich často - nevieme sa ich dojesť :)))
OdpovědětVymazatDaja, na Tvojom blogu len slintám, robíš poriadne chúťky. U nás sa robia podobné placky, len sa pridáva cesnak a majoránka.
OdpovědětVymazatPa Jana
Přes ten vysoký věk nemají ani jednu vrásku:-D Zbylo na mě?:-)))
OdpovědětVymazatJej, to vyzerá chutne. Niečo medzi zemiakovými plackami (tuším zemlbába) a lokšami.
OdpovědětVymazatLen to maslo sa do receptu asi dostalo až neskôr - za blahobytu. Chudobný, väčšinou nemali prebytok tukov, maslo, ak bolo, šlo na predaj, však? ;-)
Moje milé,vidím že jsme všechny naladěny na stejnou notu, plackem nikdo nepohrdne i když je to obyčejné jídlo! Kdysi byli lidé chudí ale nějaká ta kravička nebo kozička ,ovečka, králiček slepička,husička,kačenka to bylo, a to jim pomáhalo přežít....podle vyprávění mého dědouška.Příroda byla krásná a zdravá...
OdpovědětVymazatDájenko, páni, připomněla si mi dětství, prázdniny u babičky, pekla je na starých kamnech... Hned bych si dala, přemýšlím, jak bych to na své sklokeramice udělala...
OdpovědětVymazatMoc tě zdravím, Helena
PS: je fakt zajímavé, jak se jídla chudých časem změnila na lákavé delikatesy...
Dajenko jesses takove jamky to neco miluje brambory takova pecena juj skoda tam u tebe ne bidlim ,Sedim tady a slintam pa Karin
OdpovědětVymazatDajo, většina těch jídel chudých je velmi chutných. Synek nejraději bramborové placky.
OdpovědětVymazatMa mila Dajo, placky vypadaji bajecne, dekuji, ze jsi se snami podelila! Tyhle jednoduche recepty chutnaji nejlepe :)) Moc zdravim, monika.
OdpovědětVymazatNa to jsme dávali osmaženou cibuli na domácí slanině. Je3tě dnes cítím tu dobrotu, jak mi stékal tuk po prstech.
OdpovědětVymazatDagmarko, odezwij sie do mnie na maila, mam do Ciebie ważne pytanie
OdpovědětVymazatmój adres: iwonabu76@gmail.com
Pozdrawiam ciepło!
Na prvý pohľad vyzerajú ako smažené zemiakové placky, alebo podľa spôsobu pečenia zase ako klasické slovenské lokše, u nás sa natierajú masťou (kačacou alebo bravčovou, aká je doma) a je to bašta, dokonca aj moje deti ich zbožňujú. Najlepšie piekla mužova babka, ale boli časi, keď ich robil aj môj tatino. Dala by som si povedať :)
OdpovědětVymazat