čtvrtek 19. září 2013

Podzimní plackobraní!





Každý podzim venku pečeme dědečkovy placky zvané osuchy!Dědeček měl 6 bratrů a měli bídu.Mamka jim pekla tyto osuchy.Je to recept přes 100let starý:
1kg brambor, 3lžíce hl. mouky, šp soli.
Postup:
brambory oškrábeme a nastrouháme, osolíme a přidáme mouku aby vzniklo těsto jak ho známe...musíme mít hodně horkou litinovou plotýnku a na ni lžíci klademe placky,rozestřeme do kulata.Pečeme až je  povrch suchý pak obrátíme špachtlí na druhou stranu! Na upečené osuchy dáme špalíček másla a svineme! Můžeme také místo másla vysmažit anglickou slaninu a polít!!!Je to veliká mňamka!!!! Pro dnešek jen tato chuťovka:-)

15 komentářů:

  1. Mniam, mniam narobiłaś mi smaku :-)
    Dodatkowo cieplej mi się zrobiło dzięki Twoim zdjęciom, bo u mnie w biurze zimno a za oknem deszcz.
    Buziaki!

    OdpovědětVymazat
  2. Jen malá chuťovka ?! U pohledu na fotky slintám jako bernardýn :-) !

    OdpovědětVymazat
  3. Takhle na sucho je pekla mamka:-))

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to teda je mňamka!!! Robím ich často - nevieme sa ich dojesť :)))

    OdpovědětVymazat
  5. Daja, na Tvojom blogu len slintám, robíš poriadne chúťky. U nás sa robia podobné placky, len sa pridáva cesnak a majoránka.
    Pa Jana

    OdpovědětVymazat
  6. Přes ten vysoký věk nemají ani jednu vrásku:-D Zbylo na mě?:-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Jej, to vyzerá chutne. Niečo medzi zemiakovými plackami (tuším zemlbába) a lokšami.
    Len to maslo sa do receptu asi dostalo až neskôr - za blahobytu. Chudobný, väčšinou nemali prebytok tukov, maslo, ak bolo, šlo na predaj, však? ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Moje milé,vidím že jsme všechny naladěny na stejnou notu, plackem nikdo nepohrdne i když je to obyčejné jídlo! Kdysi byli lidé chudí ale nějaká ta kravička nebo kozička ,ovečka, králiček slepička,husička,kačenka to bylo, a to jim pomáhalo přežít....podle vyprávění mého dědouška.Příroda byla krásná a zdravá...

    OdpovědětVymazat
  9. Dájenko, páni, připomněla si mi dětství, prázdniny u babičky, pekla je na starých kamnech... Hned bych si dala, přemýšlím, jak bych to na své sklokeramice udělala...
    Moc tě zdravím, Helena

    PS: je fakt zajímavé, jak se jídla chudých časem změnila na lákavé delikatesy...

    OdpovědětVymazat
  10. Dajenko jesses takove jamky to neco miluje brambory takova pecena juj skoda tam u tebe ne bidlim ,Sedim tady a slintam pa Karin

    OdpovědětVymazat
  11. Dajo, většina těch jídel chudých je velmi chutných. Synek nejraději bramborové placky.

    OdpovědětVymazat
  12. Ma mila Dajo, placky vypadaji bajecne, dekuji, ze jsi se snami podelila! Tyhle jednoduche recepty chutnaji nejlepe :)) Moc zdravim, monika.

    OdpovědětVymazat
  13. Na to jsme dávali osmaženou cibuli na domácí slanině. Je3tě dnes cítím tu dobrotu, jak mi stékal tuk po prstech.

    OdpovědětVymazat
  14. Dagmarko, odezwij sie do mnie na maila, mam do Ciebie ważne pytanie
    mój adres: iwonabu76@gmail.com
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpovědětVymazat
  15. Na prvý pohľad vyzerajú ako smažené zemiakové placky, alebo podľa spôsobu pečenia zase ako klasické slovenské lokše, u nás sa natierajú masťou (kačacou alebo bravčovou, aká je doma) a je to bašta, dokonca aj moje deti ich zbožňujú. Najlepšie piekla mužova babka, ale boli časi, keď ich robil aj môj tatino. Dala by som si povedať :)

    OdpovědětVymazat